Utan facit

Vad alla vi människor som lever idag har gemensamt med varandra är att vi inte vet hur det blir i morgon. Vi lever alla i våra skiftande föreställningar om hur det är och hur det kommer att bli – men vi vet inte. Det är denna grundläggande okunskap som gör samtidsskildringen, vittnesmålet, dagboken, de dagliga berättelserna om det som pågår medan det pågår, till en ofta så fascinerande genre för eftervärlden. Vi läser med facit i hand vad som en gång skrevs utan, och försöker förstå hur det kunde bli som det blev. I detta urval av kolumner och kommentarer får ni följa ett årtionde medan det blir till. Utan facit.

Läs ett utdrag ur boken

Jag vill köpa boken Utan facit

NÅGRA RECENSIONSKLIPP

Esref Okumus i Expressen: "Så många fria ord som väcker så många tankar om så mycket på så litet utrymme. Det är Göran Rosenbergs bok Utan facit för mig".

Tore Winqvist i Upsala Nya Tidning: "När Göran Rosenberg skrev sina kolumner med genomlysningar av nuet och gissningar om framtiden hade han, som boktiteln antyder,” inget facit”. I dag kan vi märka att han i rätt hög grad träffade rätt i sin analys och att han i varjefall hör till de intressantaste rösterna i debatten."

David Karlsson i Dagens Nyheter: "Som läsare är han konstruktiv. Han hänvisar till många tänkare och teoretiker, men nästan alltid för att lära sig mer eller för att söka stöd i ett resonemang, mera sällan för att analysera eller kritisera. Han skriver inte ofta om böcker han tycker illa om eller inte förstår. Det är som att han även som essäist blir intervjuare. Han frågar och lyssnar. Till Isaiah Berlin och Hannah Arendt, till Zygmunt Bauman och Jürgen Habermas. Det kan någon gång bli distanslöst, men han höjer avsevärt nivån på den svenska opinionsjournalistiken."

Björn Sandmark i Göteborgs-Posten: "Göran Rosenberg förenar intellektuell hållning och journalistik på ett sätt som har få motsvarigheter i svensk press."

Åke Svidén i Arbetarbladet: "Göran Rosenberg argumenterar lågmält för sin ståndpunkt och när man inte håller med får man vässa sina egna motargument. Det är bra."

Lisa Berg Ortman i Helsingborgs Dagblad: "Utan facit" är en stimulerande och rik bok av en sann humanist, som nyttjar sin yttrandefrihet till läsarens berikande.